God lunchsoppa

publicerat i Mat och dryck;
 
 
Här kommer recept på en god soppa, enkel att göra också.
 
Blomkålssoppa
 
1 blomkålshuvud
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 grönsaksbuljongtärning, gärna ekologisk
2 dl riven ost
2,5 dl matlagningsgrädde
1 paket bacon
salt, vitpeppar
chiliflingor
lite persilja
 
Gör så här:
 
Hacka löken och vitlöken, stek i lite olja. Dela blomkålen i mindre bitar, lägg i en kastrull och täck med 5dl vatten, lägg i buljontärningen och matlagningsgrädden. Koka tills den är mjuk, cirka 10 minuter (koktiden beror på hur färsk blomkålen är och om du föredrar bitar eller inte). När blomkålen är klar, lägg i löken och den rivna osten och använd sedan stavmixer för att få slätare konsistens. Under kokningen stek bacon i små tärningar och lägg den sedan på ett hushållspapper för att rinna av. Smaka nu av soppan och salta och peppra lite försiktigt.
 
Soppan serveras med knaperstekta bacontärningar, strö över lite chiliflingor. En skiva hårt bröd passar bra till.
 
 
 

Tre veckor nu med 5:2

publicerat i 5:2 metoden, Mat och dryck;
Tredje veckans summering: hur har det gått?
 
jag tror att det här fungerar bra på mig. Det ÄR lätt att fasta, lättare än jag trodde. 
 
Så här äter jag en fastedag:
 
frukost: en näringsdryck 200 kcal, kaffe med en skvätt ekologisk lättmjölk
lunch: 5 dl ekologisk grönsaksbuljong samt vatten (ger 35 kcal)
Ca kl 16: 5 dl ekologisk grönsaks- eller kycklingbuljong (35 kcal), kaffe med lite ekologisk mjölk i
middag: en näringsdryck, valfri smak, 200 kcal
 
Detta ger ungefär 500 kcal ganska jämt fördelat över dagen. Till allt detta dricker jag bubbelvatten som jag gör i sodastreamern. Ofta när jag känner suget räcker det att dricka ett glas med bubbelvatten och så försvinner suget, perfekt!
Denna lärdom har jag förstås tagit till de andra dagarna också. Man behöver inte alltid äta något när man känner suget. Suget kan faktiskt handla om att man egentligen är törstig!
 
Nu tycker jag också att jag har fått bra rutin när det gäller att motionera! Appen Runkeeper och FunBeat hjälper till  eftersom man kan följa hastighet, kaloriförbrukning mm. 
 
 

Veckans träning

publicerat i 5:2 metoden, Träning;
Den här veckan har jag haft supermycket jobb och väldigt lite fritid. Har ändå hållit mina två fastedagar och den här veckan blev det av praktiska skäl måndagen och onsdagen. Det gick alldeles utmärkt trots bara en ätdag mellan.
På måndagen blev det en joggingtur på 5 km. På torsdag hade vi teambildning på jobbet och vi hade kul geocaching i tre timmar på stan och det innebar massor av gå, gå och gå. Jättebra!! Fick min träning där, frisk luft, träffa kollegor i trevligt sammanhang och det avslutades med en god buffé. Lite vin till, men inte några mängder.
Veckan avslutades med en joggingtur på 3,5 km och det tog 23 minuter och liten förbättring av min bästa hastighet hittills, helt underbart roligt!
 
I morgon är det en ny dag och det är också en fastedag. Nu går jag in mot den med fast förvissning om att det kommer att gå hur bra som helst! :)
 
Snart dags att plocka fram höstjackan...