Kostens betydelse

publicerat i Hälsa, Mat och dryck, Träning;
 
 
Idag när jag läste min morgontidning stod rubriken "Fel kost kan göra dig deprimerad" på första sidan. Artikeln var ett uppslag på två hela sidor förutom första sidan och jag slukade allt eftersom sådant här intresserar mig verkligen mycket! I artikeln berättas det om en nyligen publicerad Harvardstudie som följt 43 685 kvinnors matvanor under 12 års tid, och resultaten är övertygande: maten vi äter betyder mycket för vår hälsa! Det ör egentligen självklart att det är så, men exakt orsak och verkan har man inte haft så starka belägg för förrän nu.
Det som sker i kroppen, enligt artikeln i SvD, är att viss mat driver på inflammationsprocesser i kroppen. Dit hör sockrade drycker, vitt mjöl och även margarin. 
Vad är då inflammation och varför och hur får man det? När kroppen utsätts för virus, bakterier och skadliga partiklar så som miljögifter svarar kroppens immunförsvar med en process som kallas inflammation. Dess syfte är att oskadliggöra dessa inkräktare. På så sätt är det livsnödvändigt, annars skulle vi kunna till och med dö om inte detta fungerade. 
Men vårt immunförsvar är ständigt överstimulerat dels på grund av att vi faktiskt blir äldre nu än för miljoner år sedan (kroppens funktioner är som de var för stenåldersmänniskan) och för att vi rör oss mindre, äter annorlunda och utsätts för miljögifter.
Det här är ju en tickande bomb! Immunförsvar som är överhettat orsakar nämligen till slut en kronisk låggradig inflammation i kroppen. Och denna inflammation skadar våra blodkärl och därmed ökar risken för bland annat hjärtsjukdomar, diabetes, cancer och demens, och även depressioner.
 
Så vad ska man göra om man har levt mer än halva sitt liv utan denna vetskap?
 
Man kan faktiskt minska dessa inflammationsprocesser i kroppen med bland annat följande saker:
 
- ät fisk, fiskfettet är bra att få i sig, kan motverka depressioner
- använd olivolja, innehåller anti-inflammatoriska växtkemikalier
- ät fiberrika grönsaker, de innehåller mikronäringsämnen
- ät frukt, framförallt icke-citrusfrukter har tydlig anti-inflammatorisk verkan
- alkohol i lagom mängd. Dels p g a själva alkoholen, men även växtkemikalier från druvskal motverkar inflammation
- använd kryddväxter; örter, ingefära, kanel, vitlök och gurkmeja har anti-inflammatoriska egenskaper
- drick 3 - 4 koppar kaffe om dagen. Kaffe har anti-inflammatorisk och antioxidativ verkan
- motionera, har förmodligen en av de viktigaste effekterna för gid hälsa
- rök inte!
- god tandhygien. Dålig tandhygien orsakar ett ständigt inflammatoriskt tryck i kroppen
- sov 7,5 - 8 timmar per dygn. Stressa mindre. Det stod inte om hur många timmar man ska sova men igår tittade jag på SVT:s serie med Michael Mosley, doktorn och vetenskapsredaktören. I det programmet beskrevs mycket intressant studie som gjorts och som visar just att denna mängd sovtimmar var bäst för vår hälsa. Jag vet med mig själv att även om jag klarar mig enstaka gånger att sova 6 timmar eller till och med bara 5 timmar, så mår jag absolut bäst om jag får sova just 8 timmar.
 
Bilden: det var underbart att springa längs stranden i solsken i Fuengirola under julledigheten! Jag har lärt mig att tycka om att motionera och den är bevisligen bra för hälsan.
 
Allt det här om vilken mat som är bäst för vår hälsa och motionens betydelse visste vi ju redan, eller hur?
Sådana här studier ökar dock åtminstone min motivation att försöka följa ovanstående råd! 
 
Vad tycker ni om när sådana här studier publiceras, påverkar de er?

Nytt år

publicerat i Itrim, Träning;
Många säger nytt år, nya tag. Jag säger; nytt år, förra årets tag!
 
Förra året var ett betydelsefullt år för min hälsa. Jag gick med i Itrim, och fullföljde mitt mål att hamna i BMI under 25 samt att träna regelbundet. Jag har behållit mina mål under nästan hela förra året. Därför säger jag nu att jag ska fortsätta i samma anda.
 
Idag var jag åter på gymmet, första gången i år. När jag använder löpband eller crosstrainer loggar jag in mig med hjälp av en liten bricka på någonting som heter Preva, och har även en app i min mobil. Preva räknar ut hur mycket jag tränar och där kan jag sätta upp mina mål. Mitt mål är att träna 4 x i veckan. Preva kan dock inte automatiskt räkna ut när jag sticker ut och springer eller kör ett styrketräningspass, utan de måste jag lägga in separat. Det orkar jag oftast inte göra eftersom jag använder mig av både FunBeat och Runkeeper redan.
 
Idag körde jag först 20 minuter crosstraining och därefter cirka en halvtimme styrketräning med maskinerna på gymmet. Crosstrainern ger mig puls och ökar syreupptagningsförmågan och styrketräningen gör mig starkare, en perfekt kombination!
 
Så här såg Preva resultatet för idag: