Första veckan med 5:2

publicerat i 5:2 metoden, Träning;
Första veckan med 5:2 metoden, dvs äta normalt 5 dagar och fasta 2 dagar, gick över förväntan! Jag fastade tisdag och torsdag. Det här kommer jag att fortsätta med tills vidare. De dagar jag äter normalt har jag ätit enligt Itrims handflatemodell förutom på helgen som det har blivit lite mer, jag har till exempel druckit vin till maten och ötit choklad till efterrätt. Frågan är om man förstör den goda effekten?
 
Jag tror att allt handlar om förhållandet kalorier in - kalorier ut. Tittar man då på hela veckans konsumtion, motion så ser det dock rätt bra ut. Undersökningar visar att de som håller på med den här 5:2 metoden tenderar att äta mindre även på sina ätardagar. Än så länge är det svårt att säga hur jag äter eftersom det har bara gått en vecka, men vi får se hur det ser ut på längre sikt!
 
ikväll tog jag en liten joggingrunda trots att jag inte var jättemotiverad. Efteråt dåkändes det ljuvligt och jag ångrar definitivt inte att jag gav mig ut! Det är lite kul med Runkeepers app, man kan förutom en massa andra intressanta uppgifter se även hur många kalorier jag har förbrukat. 220 kalorier minus, inte illa! 
 
 

Cykeltur

publicerat i Träning, Viktminskningen;
Underbart att cykla!
 
Det är härligt soliga och relativt ljumma kvällar denna sommar, och man vill inte gärna gå miste om dessa. Därför tog jag tillsammans med mannen en cykeltur efter jobbet. Vi har länge sagt att det skulle vara kul att cykla lite längre bort så vi cyklade längs ån och ute på landsbygden, genom en ekopark och slutligen en kort stund även på ett joggingspår, och det blev drygt 2 mil sammanlagt. Det kändes i benen men på ett behagligt och nyttigt sätt. Jättebra motion som omväxling för jogging!
 
Rekommenderas varmt.
 
Väl hemma blev det en middag som bestod av räksallad med mozzarellaost, krutonger och avokado. 
 

5:2 dieten då?

publicerat i 5:2 metoden, Träning, Viktminskningen;
Jaha, nu är det dags att skärpa till sig igen efter sommarens slapphänta förhållning till mat, träning mm.
Jag har gått upp ett par kilo under sommaren, men har ändå försökt emellanåt att hålla igen med maten. Visst är det svårt när man inte håller på rutinerna? 
När semestrandet var över, samlade jag ihop mig och tvingade mig själv att börja med motionen igen mer målmedvetet. Jag sprang 7 dagar av 8! Och det kändes faktiskt bra förutom de två första gångerna då man kände av den extra tyngden I kroppen...
Sedan dess har jag fortsatt och springer nu 5 km kanske tre gånger i veckan. efter att jag börjat känna efter hur jag mår och hur det verkligen känns i kroppen, så kan jag konstatera att det känns väldigt bra!
 
Jag köpte nya joggingbyxor och oj vilken skillnad det blev! Det är sådana där tajta som sägs komprimera och hjälpa till med blodcirkulationen.
 
Mathållningen då? Jag har tittat ett tag på den sk 5:2 metoden som innebär att man fastar 2 dagar i veckan och äter 5 dagar normalkost. Under fastedagar får man ändå äta upp till 500 kalorier. Det här är mycket omdiskuterat nu och jag blev övertygad efter att ha sett Svt:s Vetenskapens Värld där det här ämnet togs upp. Idag finns det massvis med artiklar där människor bekräftar denna metods fördelar. Det här är något man faktiskt kan hålla på med under längre tid.
 
Så nu har jag också börjat med det!
 
Första fastedagen är bakom mig, och det gick förvånansvärt bra! När man är inställd till att inte äta och inte drocka kaffe, ja då går det av någon underlig anledning bra. Jag drack mycket vatten under dagen. Började med Itrims näringsdryck som ger 200 kalorier till frukost, efter det blev det en stor kopp te. Till lunch kokade jag 1/2 liter grönsaksbuljong (1 buljongtärning blandas med 1/2 l kokande vatten), och vatten till det. Och sedan vid 17-tiden samma sak, grönsaksbuljong. Och på kvällen en näringsdryck på 200 kalorier. Det gick lätt som en plätt!
 
Jag fick massor av energi av det märkligt nog, och tog till och med en joggingtur på 5 km på kvällen! Det blev ingen rekordfart men det kändes bra!